Mariusz Szczygieł

reporter, pisarz. Oprócz Hanny Krall najczęściej przekładany z żyjących polskich reporterów; jego książki zostały wydane w 21 krajach. Za „Gottland” zdobył Europejską Nagrodę Literacką 2009, a w Polsce Nike Czytelników. Zdobywca tytułu Dziennikarz Roku 2013 w konkursie Grand Press. Debiutował w wieku 16 lat w tygodniku „Na przełaj”. W latach 90. znany z prowadzenia talk show „Na każdy temat”. Czechofil, autor kilku bestsellerowych książek o Czechach („Gottland”, „Zrób sobie raj”, „Laska nebeska”). Autor monumentalnej, trzytomowej antologii polskiego reportażu XX wieku „100/XX”. Odznaczony przez Prezydenta RP orderem Polonia Restituta. Nauczyciel wielu reporterów młodego pokolenia, prowadzi autorskie zajęcia w Polskiej Szkole Reportażu. Zdobył nagrodę Autorytet 2015 w konkursie Mediator, przyznawaną przez studentów wszystkich szkół dziennikarskich w Polsce. Jest prezesem Fundacji Instytut Reportażu, która prowadzi znaną w Warszawie księgarnio-kawiarnię Wrzenie świata oraz wydawnictwo książkowe Dowody na Istnienie. Jest autorem cotygodniowej rubryki „Szczygieł poluje na prawdę” w tygodniku reporterów „Duży Format” – dodatku do „Gazety Wyborczej”. Jesienią 2018 ukazała się jego książka reporterska pt. „Nie ma” za którą zdobył literacką nagrodę Nike, oraz Nike czytelników. Laureat nagrody Nike 25-lecia. Miłośnik czeskiej Pragi. Mieszka w Warszawie.

 

Bibliografia:
Niedziela, która zdarzyła się w środę (1996, wyd. I)
Gottland (2006, wyd. I)
Kaprysik (2010)
Zrób sobie raj (2010)
Láska nebeská (2012)
Projekt: prawda (2016)
Nie ma (2018)
Osobisty przewodnik po Pradze (2020)


KONTAKT

Spotkania autorskie
tomasz.gajewski@instytutr.pl

 

Kontakt z autorem
mariusz.szczygiel@instytutr.pl

DO POBRANIA

Polska
Szkoła
Reportażu
2020

Sprawdź wyniki