26 Stycznia 2022 ― Środa,
godz. 19:00

Kasze w roślinnej kuchni regionalnej. Spotkanie z Pawłem Ochmanem

Faktyczny Dom Kultury zaprasza na Gałczyńskiego 12 na spotkanie z autorem książki „Kasze w roślinnej kuchni regionalnej” Pawłem Ochmanem. Rozmowę poprowadzi Paulina Holtz.
Transmisję spotkania można będzie obejrzeć na żywo na fb Instytutu Reportażu i YT Faktycznego Domu Kultury.
Kasze. Zapomniane, odkąd ziemniaki zawładnęły naszymi stołami. A to one od wieków były podstawą w kuchni wszystkich grup społecznych. W ozdobnej zastawie pojawiały się na królewskich i książęcych stołach. W glinianych misach w chłopskich izbach.
Odkryjcie, jak smaży się kresowe pymchy, piecze pieróg biłgorajski i podkarpackie huski. Poznajcie najlepszy makowiec z kaszą manną z Podkarpacia i słynną fifkę, czyli zupę łódzkich tkaczy. Sprawdźcie, czym różni się smak krupniku kujawskiego od krupniku na wędzonych śliwkach. W jaki sposób na Dolny Śląsk, Śląsk Opolski i Ziemię Lubuską trafiła kasza kukurydziana i co z tym wspólnego mieli górale czadeccy. Dlaczego królowa Anna Jagiellonka kazała sprowadzać do Warszawy kaszę z Radomska oraz jakie przysmaki królowały w domach mieszczan w Warszawie czy Krakowie w dwudziestoleciu międzywojennym.
Poznajcie roślinne wersje wielu regionalnych przysmaków: grysikowca, siekańców, izbickich golasów, szydłowieckich kaloszy, podkarpackich granatów, zawijoków janowickich, kresowej kuleszy i jacznika czy panirochów.
Przed nami przesmaczna przygoda!
Współpraca:
Wydawnictwo Marginesy
Gdzie:
Faktyczny Dom Kultury

Godzina:
19:00
Dołącz do:
Kasze w roślinnej kuchni regionalnej. Spotkanie z Pawłem Ochmanem
Przejdź do wydarzenia