IR_40x25px_GREY 333 Impresariat

Mariusz Szczygieł

fot. Damian Maliszewski

fot. Damian Maliszewski

Mariusz Szczygieł (ur. 1966) – reporter, pisarz. Od 1990 r. związany z „Gazetą Wyborczą”. Oprócz Hanny Krall najczęściej przekładany z żyjących polskich reporterów; jego książki zostały wydane w 21 krajach. Za „Gottland” zdobył Europejską Nagrodę Książkową 2009, a w Polsce Nike Czytelników. Zdobywca tytułu Dziennikarz Roku 2013 w konkursie Grand Press. Za „Nie ma” zdobył podwójną Nagrodę Nike 2019 (w wyborze jury i czytelników). Debiutował w wieku 16 lat w tygodniku „Na przełaj”. W latach 90. znany z prowadzenia talk show „Na każdy temat”. Czechofil, autor kilku bestsellerowych książek o Czechach („Gottland”, „Zrób sobie raj”, „Laska nebeska”). Autor monumentalnej, trzytomowej antologii polskiego reportażu XX wieku „100/XX”. Odznaczony przez Prezydenta RP orderem Polonia Restituta. Nauczyciel wielu reporterów młodego pokolenia, prowadzi autorskie zajęcia w Polskiej Szkole Reportażu. Zdobył nagrodę Autorytet 2015 w konkursie Mediator, przyznawaną przez studentów wszystkich szkół dziennikarskich w Polsce. Jest prezesem Fundacji Instytut Reportażu, która prowadzi znaną w Warszawie księgarnio-kawiarnię Wrzenie świata oraz wydawnictwo książkowe Dowody na Istnienie. Miłośnik czeskiej Pragi. Mieszka w Warszawie.

Bibliografia:

„Niedziela, która zdarzyła się w środę” (1996, wyd. I)
„Gottland” (2006, wyd. I)
„Kaprysik” (2010)
„Zrób sobie raj” (2010)
„Láska nebeská”(2012)
„Projekt: prawda” (2016)
„Nie ma” (2018)
„Osobisty przewodnik po Pradze” (2020)


kontakt:
Spotkania autorskie:
tomasz.gajewski@instytutr.pl
Kontakt z autorem:
mariusz.szczygiel@instytutr.pl

„Wszyscy o wszystkim mało wiemy”